foyer

Hammershus Besøgscenter

En fortælling bag fjendens linjer

Hammershus er et ikon for Bornholm og samtidig et af Danmarks mest betydningsfulde historiske monumenter. Derfor indskriver projektet sig med en høj grad af ydmyghed overfor borgruinen og det omkringliggende landskab. I en vigende form understreger projektet den karakteristiske Mølledal. Herved kommer til sin fulde ret og løber ind under brokonstruktionen, som i sin skarpe horisontale linje iscenesætter det dramatiske dyb, der ligger som den gamle borgruins første uindtagelige fortifikation. Projektet er placeret på kanten af den første barriere bag fjendens linjer.

Uddrag fra dommerbetænkningen: “Forslaget afslører en fin indføling i stedet og har konkurrencens klareste og mest indfølte referencer til Hammershus historie. Det udtrykker en spinkelhed og en lethed som en spalte, eller to skiver, der adskilles af et minimalistisk glasfelt. Hele bygningen optræder som en klar fejring af udsigten i alle retninger over horisonten af havet og via borgruinen til toppen af kløften. Fra broen opleves bygningen i en stærk sammenhæng, der leder mod horisonten. Formsproget er modernistisk minimalisme, skarpt, prægnant, småt og detaljemæssigt avanceret.”

Information:

  • Sted: Hammershus Borgruin, Bornholm
  • Klient: Naturstyrelsen og A. P. Møller fonden
  • Type: Indbudt arkitektkonkurrence
  • Program: Udstilling, skoletjeneste, foyer, café, restaurant mm.
  • Periode: 2013
  • Status: 2. præmie
  • Samarbejde: KHR arkitekter, Oluf Jørgensen Ingeniører, landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen, kulturarvsekspert Søren Vadstrup
  • Medarbejdere: Marco Berenthz, Poul Høilund D. Cruise, Laura Nicoline Wulffsberg, Clements Gerritzen, Emma Elfvik, Nis Stein, Mette Johanne

snit

Snit

 

cafe

Udsigt til Hammershus fra caféen

 

plan

Plan

 

ude