PORTEN TIL ARKTIS

Sisimiut Slædehundecenter

Med afsæt i et større kortlægnings- og forskningsarbejde omkring den grønlandske slædehund foretaget af Grønlands og Københavns Universitet, har der været et stigende ønske om at aktualisere og bringe denne viden og dagsorden ind i en oplevelsesøkonomisk virkelighed.

NORRØN er i den forbindelse udvalgt til at udvikle det nye Slædehundecenter i Sisimiut, Grønland. Centret skal danne ramme om et oplevelses- og uddannelsesunivers og understøtte formidling, undervisning, forædling og oplevelsesøkonomisk brug af verdens ældste hunderace. Det er et fremtidigt mål at få den unikke grønlandske slædehundekultur optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Centret skal desuden inddrage lokalbefolkningen og besøgende fra hele verden i dagligdagen omkring Grønlandshunden og slædehundekulturen. Omkranset af en scenisk bjergkæde, indtager det nye hundeslædecenter det sneklædte landskab.

Med afsæt i tre fortællinger, der understreger områdets landskabelige karakter, fortolker den traditionelle lokale byggekultur og iscenesætter lysfænomenerne på den arktiske himmel, forener det nye hundeslædecenter landskab, byggekultur og lys i ét samlet greb. Centret er hævet på et landskabsplateau og indeholder publikums- og undervisningsfaciliteter målrettet forskellige brugergrupper. Omdrejningspunktet for centret er kennelen med mere end 120 hunde, hvor besøgende på sikker vis kan interagere med slædehunde og deltage i pasningen og dagligdagen. Derudover består centret af et videnscenter, der giver mulighed for at studere den grønlandske slædehunds historie og natur samt en forsknings- og sundhedsafdeling, hvor studerende og forskere kan deltage i bevarelsen af den grønlandske slædehund og sikre sundheden for hele Grønlands slædehundebestand.

Information:

  • Sted: Sisimiut, Grønland
  • Klient: Greenland Dog Adventure Group
  • Program: Besøgscenter inkl. laboratorier, udstilling, administration samt forkserboliger
  • Omfang: 900 m2
  • Periode: 2020 –
  • Status: Igangværende
  • Medarbejdere: Poul Høilund, Marco Berenthz, Daniel Seyed Jebraili, Caroline Nørgård, Jeanette Ruby Nielsen

Med inspiration i det traditionelle tørvehus er lokale stenfremkomster opsamlet i gabionsnet som en ydre beskyttende facade i det hårde klima.

 

 

Det centrale ankomstrum.

 

1. sal og stueetage.

 

Udsigt fra udstillingsrummet over rampen, hvalpegården og havet i horisonten.

 

Det samlede anlæg omkranser og tegner øvebanen op uden at lukke af og blokere for de mange ruter ind og ud af området. Hvor selve hundeslædecentret ligger sig som en forlængelse af banen, så ligger det store hundeområde mod vest, med plads til 120 slædehunde, sig i periferien. Med simple greb begynder man at tegne pladsen og banen frem, hvilket vil bidrage til en koncentration af aktiviteter i det ellers så åbne landskab.