The Douglas

and the Stone Wall Hotel

The Douglas Hotel blev opført i 1782 og er i dag et ikonisk vartegn på øen Arran, der ligger i farvandet Firth of Clyde i det vestlige Skotland. Det gamle hotel, der i forgangne tider husede gæsterne til Hertugen af Hamilton, ligger i byen Brodick og er det første øjet møder, når man ankommer til øen med færgen fra fastlandet.

Øst for hotellet ligger en smuk, kuperet skovgrund fyldt med gamle træer – blandt andet det fredede Arran Whitebeam, en endemisk art ahorntræ. Grunden er gennemkløvet på langs af The Strathwhillan Burn – en brusende å med flere smukke vandfald, og et udspring fra toppen af øens bjerge. Det gamle hotel, der i dag består af 20 værelser, samt en restaurant og pub, udvides i projektet med 59 nye værelser og dertilhørende servicefaciliteter. 

Inspirationen til udvidelsen er fundet i Arrans mange stenmure, et traditionelt håndværk, der har sat sit tydelige præg på øens kulturlandskab. Vi etablerer således en ny tung stenmur, der danner base for en række volumener i corten-stål.

Første fase består af 12 værelser, der gennem deres vinkling på muren får udsigt over bugten mod det ikoniske Goatfell Mountain, øens største attraktion. Udformningen refererer til øens gamle arbejderboliger og underordner sig rent hierarkisk, skulder mod skulder, sammenstillet med det gamle Douglas.

Anden fase består af mere kompakte stokke, der ligger af på stenmuren og udkrager ud over grundens stejle skrænter. Stokkene er samtidig vinklede imellem træstammerne, hvorved de påvirker de omkringliggende træer mindst muligt. Herved sikres de resterende 47 værelserne et flot kig til den brusende flod og den smukke skov.

Information:

  • Sted: Isle of Arran, Skotland
  • Klient: The Douglas
  • Program: 2700 m² hotel, 59 værelser og 3 broer
  • Periode: 2016-
  • Status: Myndighedsgodkendt, forventet opførsel fase 1 – 2018, forventet opførsel fase 2 – 2020
  • Samarbejdspartnere: Quantum Solutions, Peter Brett Associates
  • Medarbejdere: Marco Berenthz, Poul Høilund, Anna Maria Indrio, Gustav Kragh-Jacobsen, Laura Cesaroni, Rune Wriedt

Isle of Arran

 NORRØN The Douglas & The Stone Wall Hotel

Værelsernes generøse vinduer giver dem en smuk udsigt over Brodick Bay mod Goatfell Mountain


NORRØN The Douglas & The Stone Wall Hotel

Opstalt af de tolv værelser i første fase


  • Stueplan

Facade ind mod floden og skoven


De lette stålvolumener ligger af på den tunge stenmur


NORRØN The Douglas & The Stone Wall Hotel

Enhederne er udkragede over skrænten mellem trækronerne


Opstalt af de 47 værelser i anden fase


  • Niveau 1

 

 

NORRØN The Douglas & The Stone Wall Hotel

Stålvolumenerne er udkragede ud over skrænten mod Strathwhillan BurnThe Coastal Way

Gaelic Goddesses of the River

Som et led i udviklingen af the Douglas Hotel etableres tre broer, der krydser den smukke flod, Strathwhillan Burn. Broerne forbinder det gamle hotel med den nye udvidelse og leder gæsterne fra receptionen igennem det smukke skovområde, direkte hen til det enkelte værelse.

Ifølge de gamle Gæliske sagn bor de lunefulde gudinder i floderne, hvorfra de styrer naturens og verdens gang. Med reference til det gamle sagn er broerne i kontrast til den kantede og maskuline udvidelse af hotellet udført med svungne feminine former. Broerne iscenesætter tre forskellige oplevelser af åen – det brusende vandfald, den strømmende å og det store hav. Tre oplevelser der ligeledes bliver anslaget for de mange vandrere, der begiver sig ud på den 105 km lange vandretur rundt om Arran, The Coastal Way.

Situationsplan 1:500


Plan af den første oplevelsesbro


Snit af den første oplevelsesbro


Plan af den anden oplevelsesbro


Snit af den anden oplevelsesbro


Plan af den tredje oplevelsesbro